De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden (2024)

Ga naar de inhoud

Menu

Home » De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden

Robbert Land
  • Laatste aanpassing: 10 mei 2024

Met de Roos van Leary kun je menselijk gedrag herkennen, analyseren en beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op de essentie van het model.

Lopen je gesprekken wel eens moeizaam? Vind je het lastig gedragspatronen te doorbreken? En wil je hierin verandering aanbrengen? Met de Roos van Leary kun je gedrag herkennen, analyseren en beïnvloeden. Dat helpt je om conflicten op te lossen, weerstand weg te nemen of anderen in beweging te krijgen.

De Roos van Leary is in 1957 ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary. Hij onderzocht niet alleen de wisselwerking tussen verschillende soorten gedrag, maar ook hoe je gedrag kunt beïnvloeden. 1 Het model gaat over gedrag dat zichtbaar is in de interactie tussen mensen. Het is uitdrukkelijk geen model om karakters mee te typeren: ieder mens kan verschillend gedrag vertonen in een specifieke situatie. Mensen hebben wel voorkeursgedragingen.

Het principe van de Roos van Leary

Leary ontdekte dat menselijk gedrag grofweg over twee assen verloopt. De horizontale as staat voor de relatie die iemand met een ander heeft: samen of tegen. Samen betekent dat het gedrag van de mensen is gericht op acceptatie van elkaar. Tegengedrag richt zich op andere belangen dan acceptatie.De verticale as staat voor de wijze waarop mensen zich opstellen ten opzichte van elkaar: boven of onder. Boven houdt in dat iemand dominant gedrag vertoont, terwijl met onder wordt bedoeld dat iemand zich onderdanig gedraagt.

De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden (4)

Volgens Leary heeft de verticale as een symmetrische werking: dat wil zeggen dat samen-gedrag leidt tot samen-gedrag, terwijl tegen-gedrag tot tegen-gedrag leidt. De horizontale as heeft juist een complementaire werking: boven-gedrag roept onder-gedrag op en vice versa. Elk vlak in de Roos van Leary vertegenwoordigt een bepaald type gedrag: rechtsboven staat voor leiden, rechtsonder voor volgen, linksboven voor aanvallen en linksonder voor verdedigen. Door elk van deze vakken te splitsen, ontstaan er acht basisgedragingen.

Gedrag analyseren en beïnvloeden

Met de het model kun je gedrag eerst analyseren en daarna met je eigen gedrag beïnvloeden. Analyseer eerst of je eigen gedrag en dat van de ander samen of tegen en boven of onder is. Plaats het gedrag daarna in de juiste vlakken. Bepaal dan hoe je het gedrag van de ander kunt beïnvloeden. Afhankelijk van de situatie moet je tegenovergesteld gedrag of juist hetzelfde gedrag vertonen.

Voorbeeld 1: van boven naar onder

Je bent leidinggevende en vindt dat een medewerker te weinig initiatief toont. Je hebt de medewerker hier al meermaals tevergeefs op aangesproken. Jij vertoont in deze situatie leidend gedrag: dat bevindt zich rechtsboven in de Roos van Leary. De medewerker vertoont volgend gedrag, dus rechtsonder in de roos. Om diens gedrag te beïnvloeden kun je bewust onder- en samen-gedrag combineren. Stel bijvoorbeeld vragen: “Wat zijn jouw ideeën?”, “Hoe denk jij erover?” of “Welke oplossingen zie je?” Zo nodig je de medewerker uit om boven-gedrag en samen-gedrag te vertonen. De kans is groot dat je er meer initiatief voor terugkrijgt.

Voorbeeld 2: van tegen naar samen

Een klant belt je boos op omdat hij of zij een beschadigd product heeft ontvangen. Je bentgeneigd je te verdedigen. Als je naar de Roos van Leary kijkt, zitten jullie allebei aan de tegen-kant: de klant boven en jij onder. Om weerstand weg te nemen kun je bewust opschuiven naar de rechterkant. Je neemt de klant mee naar een oplossing met leidend gedrag dat gericht is op samen. Geef bijvoorbeeld aan dat je begrijpt dat het vervelend is en dat je samen naar een oplossing wilt zoeken. De weerstand neemt veelal af, omdat de klant meebeweegt naar de rechterkant van de roos.

Nuance bij de Roos van Leary

Enige nuance bij de toepassing van het model Leary is op zijn plaats. Niet elk gedrag is te beïnvloeden. Soms blijft iemand in de weerstand zitten. Dan is het vooral zaak op het juiste niveau te communiceren en je grenzen aan te geven als professional.

Ben jij je bewust van gedrag?

De Roos van Leary is een praktisch model dat je helpt gedrag te herkennen, analyseren en beïnvloeden. Met dit inzicht kun je gesprekken soepeler laten verlopen en gewenst gedrag stimuleren.

Bronnen

  1. Dijk, van B. en Husting, A-L (2021).De Roos van Leary. Interactiekunde voor professionals.Zaltbommel: Uitgeverij Thema, p.13. ↩︎

TAGS

VorigeHet IPIG-model: op welk niveau communiceer jij met anderen?

Effectief adviseren in vijf stappenVolgende

Boost je spreekvaardigheid

Wij zijnDe Gespreksacademie. Wij helpen jou als professional je gespreksvaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met gespreksvoering.

Boost je spreekvaardigheid

Wij zijnDe Gespreksacademie. Wij helpen jou als professional je gespreksvaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen wekennis over alles wat te maken heeft met gespreksvoering.

Neem contact op

Meer weten over onze training en coaching? Vul het onderstaande contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

Nieuwsbrief

Contact

© 2024 School voor Professionals. Alle rechten voorbehouden.

De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden (7)

Cookies

Wij gebruiken cookies om informatie over je apparaat op te slaan of te raadplegen. Zo kunnen we je de beste gebruikerservaring bieden.

Functioneel Altijd actief

De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.

Voorkeuren

De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.

Statistieken

De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.

Marketing

De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.

Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden

Voorkeuren bekijken

{title} {title} {title}

De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden (8)
De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden (9)
De Roos van Leary: gedrag analyseren en beïnvloeden (2024)
Top Articles
Best FPS Games With Great Level Editors
Find Gemini Gloves BG3 Location Effortlessly - TheReadingTub
Encore Atlanta Cheer Competition
Angela Babicz Leak
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Free Atm For Emerald Card Near Me
9192464227
Robinhood Turbotax Discount 2023
Eric Rohan Justin Obituary
Geodis Logistic Joliet/Topco
Dr Klabzuba Okc
Puretalkusa.com/Amac
Marist Dining Hall Menu
Nikki Catsouras Head Cut In Half
Ukraine-Russia war: Latest updates
123Moviescloud
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Jack Daniels Pop Tarts
Dc Gas Login
Bahsid Mclean Uncensored Photo
Available Training - Acadis® Portal
Odfl4Us Driver Login
Robeson County Mugshots 2022
Euro Style Scrub Caps
Lisas Stamp Studio
Putin advierte que si se permite a Ucrania usar misiles de largo alcance, los países de la OTAN estarán en guerra con Rusia - BBC News Mundo
Lost Pizza Nutrition
Del Amo Fashion Center Map
Sadie Sink Reveals She Struggles With Imposter Syndrome
FAQ's - KidCheck
Verizon TV and Internet Packages
Puerto Rico Pictures and Facts
Missouri State Highway Patrol Will Utilize Acadis to Improve Curriculum and Testing Management
Junee Warehouse | Imamother
Andhra Jyothi Telugu News Paper
Soulstone Survivors Igg
Pawn Shop Open Now
When His Eyes Opened Chapter 2048
Craigslist Freeport Illinois
Gravel Racing
11526 Lake Ave Cleveland Oh 44102
How to Print Tables in R with Examples Using table()
Squalicum Family Medicine
Hampton In And Suites Near Me
Air Sculpt Houston
Dietary Extras Given Crossword Clue
The top 10 takeaways from the Harris-Trump presidential debate
Mikayla Campinos Alive Or Dead
Deshuesadero El Pulpo
Hkx File Compatibility Check Skyrim/Sse
Invitation Quinceanera Espanol
Equinox Great Neck Class Schedule
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5692

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.